Κουζίνα

Αποκαταστάθηκε στη ζωή: Η κουζίνα 12 ετών


Τρεις εβδομάδες μετά την επεξεργασία του τοπίου με τη μαγεία του, έχουμε ένα ωραίο χοντρό γκαζόν και πολύχρωμα φυτά για να τελειώσουμε το έργο αναδιαμόρφωσης.

Ένας λογοτέχνης κάποτε θρηνούσε για μένα ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιού σπάνια αρκετά προϋπολογισμό για τους εξωτερικούς χώρους τους όταν σχεδιάζουν ένα έργο αναδιαμόρφωσης. «Ξοδεύουν όλα τα χρήματά τους στην εσωτερική δουλειά», είπε, «τότε δεν έχουν αφήσει τίποτα όταν έφτασε η ώρα για την εξόρυξη στο εξωτερικό».

Το χορτάρι και οι φυτείες γύρω από τη μικρή μας παρτίδα 40 × 100 δεν δικαιολογούν ακόμη και τη λέξη "εξωραϊσμός", αλλά αυτό που υπήρχε είχε καταστραφεί σωστά από την ανασκαφή και την κατεδάφιση που ξεκίνησε το έργο μας, ακολουθούμενη από μήνες παραδόσεων που συμπλήρωναν ό, τμήμα του χορτοτάπητα. Το λεπτό στρώμα τσιμέντου που άφησε πίσω του το πλήρωμα αίθριο σφράγισε ολόκληρη την περιοχή σε ένα ροκ σκληρό ηλιοβασίλεμα.

Το πλήρωμα εξωραϊσμού κατάφερε να μετατρέψει τον πετρώδη σκληρό πηλό σε φυτεμένο γκαζόν - και το έκαναν όλα με το χέρι.

Μερικές από τις γενειάδες ίριδες και τις μαύρες μάσκες που είχαμε φύτεψει κατά μήκος αυτού του περιβόλου φράχτη είχαν επιζήσει, αλλά οι περισσότεροι είχαν εξαφανιστεί - πιθανώς μερικά πόδια κάτω από τον πηλό. Μεταξύ των χαμένων λουλουδιών και του γυμνού χλοοτάπητα, το εξωτερικό μας ήταν σε αρκετά ζοφερή μορφή.

Και τότε υπήρχε το δέντρο. Πριν από πέντε χρόνια φυτεύσαμε ένα μικρό διακοσμητικό δαμάσκηνο μεταξύ του σπιτιού και του γκαράζ για να προσφέρουμε μια μικρή σκιά και ιδιωτικότητα στην περιοχή φαγητού μας. Δεν ήταν ακριβώς στο δρόμο της νέας κατασκευής, αλλά ήρθε επικίνδυνα κοντά. Ο εργολάβος είχε συστήσει την απομάκρυνσή του ή τη μετεγκατάστασή του πριν από τη δουλειά, αλλά αυτό αποδείχθηκε ανέφικτο - θα έχουμε εκτιμήσει τα 600 δολάρια από έναν αρμπορίτη που θα προσπαθούσε να το μετακινήσει, αλλά δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα επιβίωνε. Για $ 600, φυσικά, θα μπορούσαμε να πάρουμε ένα νέο δέντρο, με εγγύηση, οπότε δεν είχε νόημα να ξοδέψουμε τα χρήματα και να χάσουμε το δέντρο.

Το διακοσμητικό δαμάσκηνο είναι το τέλειο μέγεθος και το χρώμα για το χώρο - εδώ είναι οι νέες φυτεύσεις που είναι παραταγμένες και έτοιμες να πάνε στο έδαφος.

Αλλά δεν θέλαμε ένα νέο δέντρο, θέλαμε μας δέντρο-το δέντρο που φυτεύτηκα το έτος που υιοθετήσαμε τη δεύτερη κόρη μας, το έτος που οι καλύτεροι φίλοι μας είχαν χάσει τη μάχη τους με τον καρκίνο, το έτος που η αγαπημένη γιαγιά της Μαργαρίτας είχε πεθάνει στις 99. Παρατηρώντας το δέντρο μεγαλώνουν και ευδοκιμούν τα τελευταία πέντε χρόνια πράγματι σήμαινε κάτι για μας, και δεν θέλαμε να το χάσουμε. Σχεδιάσαμε ακόμη και το αίθριο γύρω από αυτό! Κρατούμε αυτό το δέντρο.

Αν και το μικρό δέντρο μας είχε χάσει λίγα άκρα κατά τη διάρκεια του έργου, ήταν ακόμα υγιές και ισχυρό. Γνωρίζαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι για το έδαφος γύρω από αυτό, το οποίο βρισκόταν στον συμπαγή χώρο της αυλής. Ζητήσαμε επίσης κάποιο χρώμα γύρω από τη βάση του και μερικές φυτείες για να μαλακώσουν την άκρη του αίθριου που έτρεξε δίπλα στον τοίχο του γκαράζ.

Μιλήσαμε για το να κάνουμε το ναυπηγείο να δουλέψει ένα έργο DIY για να εξοικονομήσει χρήματα (όπως πρόβλεψε ο φίλος μου για το τοπίο), αλλά μετά από διαβούλευση με το τοπικό μας κέντρο κήπων, επανεξέτασα. Όταν περιέγραψα την κατάσταση του ναυπηγείου, ο διευθυντής είπε ότι θα έπρεπε να περιστρέφω την περιοχή, να ανακατέψω σε ένα βαρύ φορτίο βρύου τύρφης και κορυφαίου εδάφους, να τα τοποθετήσω στο επίπεδο και να τα σπορώ. Ήξερα ότι δεν είχα τον χρόνο να το κάνω, αλλά αμφιβάλλω επίσης ότι έχω τη δύναμη και την αντοχή να το κάνω. (Σκέφτηκα ότι εκείνο το έτος νοίκιασα έναν αεριστή και κατέληξα να την παλέψω σε όλη την αυλή - γνωρίζοντας ότι τα όριά σας είναι ένας νόμιμος λόγος για να εκμεταλλευτείτε την δουλειά!)

Ο Keith συνέστησε ένα τοπίο για να κάνει μια γρήγορη makeover γκαζόν για εμάς-και ήταν χρήματα που δαπανήθηκαν καλά (όχι πάρα πολύ από αυτό, είτε, εξετάζοντας). Το ανθεκτικό έργο που θα έπρεπε να περάσω αρκετά Σαββατοκύριακα ήταν μια εργασία μερικών ωρών για ένα πλήρωμα τεσσάρων ανθρώπων. Η αυλή ήταν βυθισμένη, ισοπεδωμένη, τύρφη με βρύα, αεριζόμενη, σπαρμένη και γονιμοποιημένη, με νέες φυτείες προστιθέμενες κατά μήκος του φράχτη και κάτω από το δέντρο, όλα σε ένα μόνο πρωί. Νόμιζα ότι τελειώσαμε όταν είχαμε την νωρίς χιονοθύελλα μόλις λίγες μέρες μετά την είσοδο του σπόρου, αλλά δύο εβδομάδες αργότερα εμφανίστηκαν πράσινες χούφτες και μια εβδομάδα μετά είχαμε υπέροχο νέο χορτάρι.

Αφού το κόβουν, το γονιμοποιούν, το ισοπεδώσουν και το σπέρνουν, το πλήρωμα τοπίου πήρε μια τελευταία ματιά στο ναυπηγείο - χρειάστηκαν σχεδόν τρεις εβδομάδες για να έρθει το χορτάρι, αλλά άξιζε την αναμονή.

Το εξωτερικό του σπιτιού μας τώρα φαίνεται τόσο υπέροχο όσο η νέα κουζίνα κοιτάζει μέσα - θα χρειαστεί να δώσω στον παλιό μου φίλο του τοπίου μια κλήση και να τον ενημερώσω ότι είχε δίκιο. Εξοικονόμηση λίγο από τον προϋπολογισμό για να προσθέσετε ότι η τελική επαφή ήταν πραγματικά μια έξυπνη επιλογή.

Επόμενη: Η απόδειξη της πουτίγκας

Για περισσότερα σχετικά με το τοπίο και την κηπουρική, ανατρέξτε στα παρακάτω άρθρα και βίντεο:

Εξωραϊσμός: Μια καλή επένδυση

Επισκεφτείτε τον παιδικό σταθμό του Haskell με τη Martha Stewart

Εξωραϊσμός με αντιστάσεις, δέντρα και πολυετή φυτά